marcus-loke-xXJ6utyoSw0-unsplash

Sijoittaminen

12.1.2023

Inflaatio – mitä se tarkoittaa ja kuinka se vaikuttaa sijoituksiisi?

Inflaatio on nyt kaikkien huulilla. Sanalla on negatiivinen kaiku ja siihen liittyvät kauhistelevat uutisotsikot aiheuttavat monelle huolta ja taloudellista epävarmuutta. Mutta mitä inflaatio käytännössä tarkoittaa ja kuinka sijoittajan tulisi siihen suhtautua? Kun ymmärrät mistä inflaatiossa on kyse, tiedät myös, kuinka sen vaikutukset näkyvät sijoitussalkussasi.

Inflaatio ei ole itsessään negatiivinen ilmiö

Inflaatio tarkoittaa rahan arvon heikkenemistä, joka ilmenee hintatason nousuna ja ostovoiman heikkenemisenä. Toisin sanoen, inflaatiossa tavaroiden ja palveluiden hinnat nousevat, jolloin yhdellä eurolla saa vähemmän kuin ennen. Mitä korkeampi inflaatio on, sitä vähemmän tuotteita tai palveluita samalla summalla saa hankittua verrattuna aiempaan.

Inflaatio ei ole itsessään negatiivinen ilmiö. Maltillinen, noin 2 prosentin vuotuinen inflaatio on jopa tavoiteltavaa, sillä se on merkki kasvavasta ja elpyvästä taloudesta. Ongelmaksi inflaatio muodostuu silloin, jos se kiihtyy hallitsemattomasti ja jää korkeaksi pitkäksi aikaa.

Tällä hetkellä jylläävän inflaation taustalla on useita syitä, joista yksi on koronapandemian pahimman huipun jälkeen tapahtunut talouden nopea elpyminen. Rajoitusten purkamisen myötä kuluttajien kysyntä on kasvanut tarjontaa nopeammin, mikä on aiheuttanut pullonkauloja yritysten tuotannossa ja toimitusketjuissa. Viimeisimpänä tekijänä Venäjän aloittama hyökkäyssota on nostanut raaka-aineiden ja etenkin energian hintaa. Muun muassa näistä syistä tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet laaja-alaisesti lyhyessä ajassa.

Pahiten inflaatio koettelee käyttötilisäästäjää

Käyttötilisäästäjän varallisuus on inflaation iskiessä suurimmassa vaarassa. Käyttötilillä makaavat rahat eivät tuota, vaan inflaatio nakertaa niiden arvoa. Mitä korkeampi inflaatio, sitä suurempi on säästöjen arvon lasku.

Inflaatiosta puhuttaessa käytetään usein sanaparia ”vuotuinen inflaatio”, jolla tarkoitetaan kuluttajahintojen vuosittaista muutosta. Tilastokeskuksen mukaan elokuussa 2022 vuotuinen inflaatio oli 7,6 prosenttia. Vuotuinen inflaatioprosentti auttaa hahmottamaan, kuinka varallisuuden arvo hupenee, jos inflaatio ei käänny laskuun.

Esimerkki: jos vuotuinen inflaatio on 7,5 prosenttia, on käyttötilillesi tallettama summa vuoden päästä menettänyt arvostaan 7,5 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos tänään talletat tilillesi 1000 euroa, on sen ostovoima vuoden päästä enää 925 euroa, koska yleinen hintataso on noussut 7,5 prosenttia. Inflaatio on siis sulattanut tuhannen euron arvosta vuodessa 75 euroa pois.

Tarvitseeko sijoittajan olla inflaatiosta huolissaan?

Inflaatio vaikuttaa myös sijoittajaan, mutta yhtä huolissaan ei tarvitse olla kuin käyttötilisäästäjän. Sijoitukset ovat keino suojautua rahan arvon alenemista vastaan.

On totta, että inflaatio syö myös sijoitusten arvoa, mutta etenkään pitkän tähtäimen sijoittajan ei kannata säikähtää lyhyen aikavälin arvonheiluntaa. Historiallisesti tarkasteltuna osakemarkkinoiden tuotto on ollut keskimäärin korkeampi kuin inflaation vaikutus rahan arvoon.

Myös sijoittajan kokemaa sijoitusten arvon laskua voidaan tarkastella vuotuiseen inflaatioprosenttiin peilaten. Kun sijoitusten tuotto on pitkällä aikavälillä korkeampi kuin inflaatioprosentti, on sijoitusten arvo plussan puolella.

Sijoittaja, harkitse näitä toimenpiteitä inflaation kiihtyessä

1. Vaihtoehtoiset omaisuusluokat

Vaihtoehtoiset omaisuusluokat, kuten kiinteistöt ja metsä tarjoavat perinteisesti hyvin suojaa inflaatiolta sekä markkinoiden heilunnalta. Niiden tuotto on kassavirtaperusteista ja pitkällä aikajänteellä tarkasteltuna niiden arvonnousukehitys on tasaista.

2. Pitkän ajan sijoitussuunnitelma

Inflaatio ei ole talouden stabiili tila; välillä se kiihtyy ja välillä sen vauhti hidastuu. Kun sijoitushorisontti on kaukana tulevaisuudessa, on todennäköistä, että inflaatio kääntyy takaisin laskuun ja sijoitusten arvo nousee.

3. Sijoitusneuvonta

Epävarmassa markkinatilanteessa keskustelu sijoitusneuvojan kanssa voi lisätä ymmärrystä itselle sopivista sijoitusvaihtoehdoista. Alexandriaan olet tervetullut maksuttomaan sijoitusneuvontaan milloin tahansa, etänä tai paikan päällä. Tapaamisen jälkeen saat kirjallisena sijoitusneuvojamme suositukset siitä, mitä sinun kannattaisi vallitsevassa markkinatilanteessa tehdä. Tapaaminen ei sido sinua mihinkään.

Varaa aika maksuttomaan tapaamiseen

Haluatko kuukausittain ajankohtaista sisältöä sijoittamisesta sekä markkinatrendeistä? Liity Alexandrian uutiskirjeen tilaajaksi!

Tilaa uutiskirje

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa