Sisällöt
alexandria brand images1257 full

09.06.2022

Sijoittaminen

Miksi ja milloin kannattaa tehdä testamentti?

Testamentti on arkipäiväinen mutta erittäin tärkeä asiakirja, jonka avulla voit varautua tulevaan, suunnitella verotusta ja varmistaa läheistesi taloudellisen turvan. Näissä tilanteissa se kannattaa laatia.

Testamentti on monelle tuttu television draamasarjoista, joissa vainajan pöytälaatikosta löytyy yllättävä kirje, jonka myötä koko miljoonaomaisuus päätyy aiemmin tuntemattomalle rakastajalle.

Oikeassa elämässä testamentti on arkipäiväinen mutta erittäin tärkeä asiakirja, jonka avulla voit varautua tulevaan, välttää turhat perintöverot ja varmistaa läheistesi taloudellisen turvan. Testamentin tekeminen sopii kaikille, varallisuuden määrään katsomatta.

Tässä kirjoituksessa kerromme, milloin ja miksi testamentti kannattaa tehdä sekä kuinka sellainen laaditaan.

Miksi testamentti kannattaa tehdä?

Perintö tarkoittaa kaikkea ihmiseltä kuoleman jälkeen jäänyttä omaisuutta, kuten kiinteistöjä, säästöjä ja sijoituksia. Jos testamenttia ei ole tehty, perintö jaetaan perintökaaren mukaan. Laki määrää, missä järjestyksessä ja millä tavalla perintö jaetaan perillisille.

Ihmisen ensisijaisia perillisiä ovat lapset, joita ei voi kokonaan sulkea pois perillisten joukosta ilman erittäin painavaa syytä. Aviopuoliso taas ei ole perillinen, vaan saa oman osuutensa pariskunnan varoista avio-oikeuden perusteella. Avio-oikeus on voimassa, ellei sitä ole erikseen suljettu pois avioehdossa tai testamentissa.

Testamentin laatiminen on ensisijaisesti tulevaisuuteen varautumista. Testamentti selkeyttää perinnönjakoa ja vähentää mahdollisia riitatilanteita perillisten välillä. Testamenttia laatiessa voi tehdä samalla myös edunvalvontavaltuutuksen, jossa määritellään, millä tavalla ja kenen toimesta asioitasi hoidetaan, jos et itse siihen kykene.

Testamentti kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja hyvässä terveydentilassa. Oman testamentin voi tehdä kuka tahansa täysi-ikäinen, ja myös viisitoista vuotta täyttäneet voivat tehdä testamentin omasta työstään ansaitsemastaan omaisuudesta.

Testamentin tekeminen auttaa myös suunnittelemaan perinnönjakoa verotuksen näkökulmasta. Hyvin laadittu testamentti voi vaikuttaa merkittävästi perillisten maksamien verojen määrään. Testamentilla voit siirtää omaisuutta esimerkiksi suoraan lapsenlapsille, jolloin perintöveroa ei makseta kahta kertaa.

Milloin testamentti kannattaa tehdä?

Tee testamentti aina jos haluat, että omaisuutesi jaetaan jollakin muulla tavalla kuin perintökaaren mukaan. Esimerkiksi näissä tilanteissa testamentin tekeminen kannattaa:

  • Olet avioliitossa ja haluat jättää aviopuolisollesi perintöä. Ilman testamenttia aviopuolisosi saa kuoltuasi vain itselleen kuuluvan osan yhteisestä omaisuudesta.
  • Olet avoliitossa ja haluat jättää avopuolisollesi perintöä. Avopuoliso ei kuulu avio-oikeuden piiriin, joten voit jättää hänelle omaisuutta vain testamentin kautta.
  • Haluat sulkea lasten aviopuolisot perinnön ulkopuolelle. Jos testamenttia ei ole tehty eikä lapsesi ole tehnyt avioehtoa, hänen aviopuolisollaan on avio-oikeus perinnössä saatuun omaisuuteen eron myötä.
  • Haluat siirtää omaisuutta suoraan lapsenlapsille. Testamenttaaminen sukupolven yli voi olla tehokas keino välttää perintöverojen maksaminen kahteen kertaan.
  • Elät uusioperheessä. Testamentti selkeyttää monimutkaisia perhekuvioita ja eri perillisten asemaa esimerkiksi tilanteissa, joissa aviopuolisoilla on sekä yhteisiä lapsia että jälkikasvua aiemmista liitoista tai sekä yhteistä että omaa omaisuutta.
  • Sinulla ei ole perillisiä mutta haluat määrätä mitä omaisuudellasi tehdään. Ilman perillisiä ja testamenttia omaisuutesi siirtyy valtiolle. Jos sinulla ei ole perillisiä, voit määrätä koko omaisuutesi esimerkiksi haluamallesi hyväntekeväisyysjärjestölle.

Miten testamentti tehdään?

Toisin kuin televisiossa, testamenttia ei voi vain kirjoittaa paperille ja piilottaa pöytälaatikkoon odottamaan löytymistä. Testamentti tehdään lain määräämällä tavalla. Testamentti on muun muassa tehtävä kirjallisesti, ja se on allekirjoitettava niin, että paikalla on kaksi esteetöntä todistajaa. Todistajat todistavat testamentin omilla allekirjoituksillaan. Todistajina eivät voi toimia esimerkiksi aviopuoliso, omat lapset tai muut perinnönsaajat.

Testamentin voi periaatteessa tehdä itse, mutta helpointa ja varminta on kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilaisen apua kannattaa käyttää etenkin silloin, jos omaisuuden jakoon liittyy mutkia, runsaasti omaisuutta tai useita perillisiä.

Alexandria tarjoaa lakipalveluita asiantuntevan yhteistyökumppanin Premium Group Oy:n kautta. Asiakkaanamme saat ilmaisen lakiasiain tarvekartoituksen, ja käytössäsi ovat kokeneet ammattilaiset esimerkiksi testamentin laatimiseen ja edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen.

Tutustu juridiikkapalveluihimme täältä!

Jaa artikkeli