Rahastovertailu 2022

Sijoittaminen

11.9.2023

Yhdistelmärahastot ovat jälleen sijoittajien suosiossa

Sijoittaminen on aina tasapainoilua riskien ja tuottojen välillä, ja yhdistelmärahastot ovat vuosien varrella herättäneet tämän osalta niin myönteisiä kuin kriittisiä mielikuvia eri sijoittajissa.

Viime aikojen korkojen nousut ja yleinen taloudellinen epävarmuus ovat aiheuttaneet sen, että yhdistelmärahastot ovat jälleen uudella tavalla alkaneet kiinnostaa monia sijoittajia. Ennen vuotta 2022 koroista ei juuri saanut tuottoa, joten sijoittajat päätyivät painottamaan salkuissaan osakkeita. Vuoden 2022 laskumarkkinaan verrattuna sekä osake- että korkosijoitusten tuotto on tänä vuonna kääntynyt positiiviseksi, ja siksi yhdistelmärahastoon sijoittaminen on toiminut varsin hyvin vuonna 2023.

Tässä artikkelissa tarkastelemme yhdistelmärahastoihin sijoittamisen hyötyjä vallitsevassa markkinatilanteessa. Yhdistelmärahastot ovat tehokas keino hajauttamiseen ja tarjoavat joustavan mahdollisuuden hyötyä eri omaisuusluokkien tuotoista.

Mikä on yhdistelmärahasto?

  • Yhdistelmärahasto on sijoitusrahasto, joka sijoittaa sekä osakkeisiin että korkoa tuottaviin kohteisiin pyrkien yhdistämään näiden kahden omaisuusluokan parhaat puolet.
  • Yhdistelmärahaston riskitasoa ja tuotto-odotusta voidaan säätää valitsemalla rahastoon halutussa suhteessa korko- ja osakesijoituksia.
  • Yhdistelmärahastot luokitellaan yleensä riskitasonsa mukaisesti matalan riskin, neutraalin riskin ja korkean riskin rahastoihin.
  • Alexandria Maltillinen, Alexandria Tasapainoinen ja Alexandria Tuottohakuinen ovat kaikki yhdistelmärahastoja.

Lue lisää: Millaiselle sijoittajalle yhdistelmärahastot sopivat?

Yhdistelmärahastot ovat tehokas tapa salkun hajauttamiseen

Yhdistelmärahastot sijoittavat eri omaisuusluokkiin, kuten osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin. Koska sijoitukset on hajautettu laajasti, yksittäisen omaisuusluokan heikko suoritus ei vaikuta yhtä voimakkaasti rahaston kokonaistuottoon. Siksi yhdistelmärahastot ovat tehokas keino salkun hajauttamiseen.

Yhdistelmärahastojen tavoitteena on tuottaa suhteellisen tasaista tuottoa kaikissa markkinatilanteissa. Viimeisen vuoden aikana keskuspankkien koronnostot ovat johtaneet yleiseen korkotason nousuun, joten korkosijoitukset on nyt mahdollista tehdä korkeammalla tuotolla. Kun korot kääntyvät laskuun, omistetun sijoituksen arvo nousee, sillä uudelle sijoitukselle saa matalamman koron.

Kun valitset sijoitussalkkuun myös yhdistelmärahaston, tehostat hajauttamista ja pienennät sijoittamiseen liittyvää riskiä.

Lue myös: Ajallinen hajauttaminen suojaa sijoituksiasi – myös epävarmoina aikoina

Aktiivisen varainhoidon merkitys korostuu nopeasti muuttuvassa markkinatilanteessa

Yhdistelmärahastot sisältävät sekä osakkeita että korkosijoituksia. Rahaston salkunhoitajan tehtävänä on tehdä päätöksiä siitä, miten rahaston varat sijoitetaan ja säätää painotusta osake- ja korkosijoitusten välillä markkinatilanteen mukaan.

Salkunhoitajat valitsevat yhdistelmärahaston sijoituskohteet ja tasapainottavat salkun riskiä rahaston sääntöjen puitteissa.

Yhdistelmärahaston painotukset määrittävät rahaston riskitasoa. Maltillisen riskitason yhdistelmärahastosta puhutaan silloin, kun varoista sijoitetaan normaalitilanteessa noin 20 % osakkeisiin ja 80 % korkosijoituksiin. Tuottohakuisemman ja siten korkeamman riskin yhdistelmärahastoissa osakepaino voi olla jopa 100 %. Kohtuullisen riskin yhdistelmärahastossa painotus on normaalitilanteessa 60/40 %. Esimerkkeinä voit tutustua Alexandria Maltillinen ja Alexandria Tuottohakuinen rahastojen painotuksiin.

Aktiivisen varainhoidon merkitys korostuu erityisesti vaihtelevissa markkinatilanteissa. Sijoituspäätöksiä tehdään rahaston sääntöjen puitteissa salkunhoitajan markkina-analyysiin ja näkemyksiin perustuen.

Salkunhoitajien ammattitaito ja strategiat ovat yksi tärkeä tekijä yhdistelmärahaston menestyksessä

Sijoittaminen on kestävyyslaji. Pitkällä aikavälillä onnistuneet ja oikea-aikaiset painotukset ovat tuoneet Alexandrian yhdistelmärahastoille arvostettuja Lipper-palkintoja

Vuonna 2023 palkinnon sai Alexandria Maltillinen -rahasto, joka palkittiin parhaana pohjoismaisena maltillisen riskin yhdistelmärahastona kolmen vuoden tarkastelujaksolla. Tunnustus myönnetään rahastoille, jotka ovat saavuttaneet vertailuryhmänsä parhaimmat, johdonmukaisesti saavutetut tuotot, ottaen huomioon myös sijoitusten riskin.

Vaikka viime vuosi oli vaikea perinteisille yhdistelmärahastoille osakkeiden ja korkosijoitusten samanaikaisen laskun vuoksi ja vastaavasti vahva vaihtoehtoisille rahastoille, niin korkojen nyt noustua tuottonäkymä korkopainoitteisissa yhdistelmäsalkuissamme on jälleen erittäin houkutteleva, Alexandrian salkunhoitotoiminnon johtaja Tero Wesanko kommentoi palkintoa.

Lue lisää: Alexandria Maltillinen palkittiin pohjoismaiden parhaana maltillisen riskitason rahastona

Kannattaako yhdistelmärahasto? 3 syytä sijoittaa yhdistelmärahastoon

1. Valmiiksi hajautettu sijoituskohde

Yhdistelmärahastot tarjoavat sijoittajille helpon tavan hajauttaa sijoituksiaan eri omaisuusluokkien välillä ilman, että sijoittajan täytyy itse seurata ja hallinnoida useita erillisiä sijoituksia. Sijoittamalla yhdistelmärahastoon pääset myös käsiksi sijoituskohteisiin, jotka eivät muuten ole yksityissijoittajien saatavilla. Esimerkiksi moniin korkorahastoihin on mahdollista sijoittaa vain rahastojen kautta.

Kun valitset sijoituskohteeksi yhdistelmärahaston, saat sijoituksille valmiin hajautuksen sekä omaisuusluokkien että maantieteellisen hajautuksen näkökulmasta. Tämä auttaa pienentämään sijoituksen riskiä, sillä yksittäisen omaisuusluokan tai markkinan heikko suoritus ei vaikuta yhtä voimakkaasti kokonaistuottoon.

2. Vaivatonta sijoittamista

Sijoittaminen on helpompaa, kun sinun ei itse tarvitse vastata salkun tuotto-riski-suhteen optimoinnista ja markkinoiden muutoksiin reagoimisesta. Yhdistelmärahastoon sijoittaminen kannattaa erityisesti, jos sinulla ei itse ole osaamista tai aikaa seurata ja analysoida markkinoiden muutoksia.

Yhdistelmärahastot ovat kokeneiden salkunhoitajien hallinnoimia. Salkunhoitajat seuraavat markkinoita tarkasti ja tekevät rahaston sijoituspäätökset analyysiin perustuen. Kun annat ammattilaisten hoitaa sijoitusten valinnan ja seurannan, voit keskittyä omiin sijoitustavoitteisiisi ja kaikkiin niihin muihin asioihin, jotka ovat sinulle elämässä vielä tärkeämpiä kuin sijoittaminen.

3. Joustavuus eri markkinatilanteissa

Yhdistelmärahastot ovat joustavia sijoituskohteita, jotka voidaan räätälöidä vastaamaan erilaisia markkinatilanteita. Esimerkiksi korkotason muuttuessa salkunhoitajat voivat rahaston sääntöjen puitteissa muokata salkun sisältöä ja painotuksia tarpeen mukaan.

Teemme sijoittamisen sinulle helpoksi

Pidämme huolen sijoituksistasi, jotta sinä voit keskittyä olennaiseen. Alexandrian asiakkaana sinun ei tarvitse yksin pohtia, kannattaako yhdistelmärahastoon sijoittaminen ja millainen yhdistelmärahasto vastaisi parhaiten tavoitteisiisi.

Jos yhdistelmärahastoon sijoittaminen kiinnostaa, jätä yhteystietosi niin kerromme mielellämme lisää vaihtoehdoistamme!

Tutustu Alexandrian rahastoihin

Varaa aika tapaamiseen

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa