Sisällöt
001445290002

20.10.2022

Sijoittamisen aloittaminen

Millainen on hyvä sijoituskohde?

Mikä on paras sijoituskohde? Siinäpä kysymys, joka pyörii useimpien sijoittajien mielessä varsinkin näinä epävarmoina aikoina.

Kysymykseen on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, sillä hyvät sijoituskohteet vaihtelevat ennen kaikkea sen mukaan, mitkä ovat omat tavoitteesi sijoittamiselle. Se mikä on paras sijoituskohde toiselle, ei välttämättä ole edes hyvä sijoituskohde sinulle.

Kun haluat löytää itsellesi parhaat sijoituskohteet, kannattaa jatkaa lukemista. Tässä artikkelissa käymme läpi miten valitset tavoitteisiisi sopivat sijoituskohteet ja mitä ylipäätään kannattaa ottaa huomioon eri sijoituskohteita vertaillessa.

Paras sijoituskohde on sellainen, joka sopii tavoitteisiisi

Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa ja parhaat tulokset saat, kun sinulla on selkeät tavoitteet sijoittamiselle.

Sijoituskohdetta valitessa pysähdy siis ensin hetkeksi miettimään tavoitteitasi. Millaisia tuotto-odotuksia sinulla on? Haluatko kasvattaa pääomaa jotain tiettyä hankintaa, kuten omaa asuntoa tai kesämökkiä varten vai ylipäätään kerätä taloudellista puskuria elämän arvaamattomuuden varalle?

Hyvä sijoitustavoite on mahdollisimman konkreettinen. Aloittelevan sijoittajan tietopankistamme löydät lisää tietoa siitä, kuinka asetat tavoitteet sijoittamiselle.

Näin valitset itsellesi hyvät sijoituskohteet

1. Mieti millaista riskiä olet valmis ottamaan

Hyvä sijoituskohde on linjassa sen kanssa, mikä on riskinsietokykysi. Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä, mutta kaikki sijoituskohteet eivät ole yhtä lailla riskipitoisia. Esimerkiksi yhdistelmärahastot ovat hyvä sijoituskohde osana tasapainoista, maltillisen riskin sijoitussalkkua.

2. Haarukoi käytössäsi olevaa sijoitussummaa

Sijoituskohteen valintaan vaikuttaa myös se, minkälaisen summan voit sijoittaa. Moniin rahastoihin sijoittamisen voi aloittaa jo 100 euron kuukausisijoituksella, mutta esimerkiksi jotkin sijoituskohteet saattavat vaatia useamman tuhannen euron alkupääoman, jotta ne olisivat järkevä vaihtoehto.

3. Pohdi sijoittamisesi aikajännettä

Myös sijoittamisen aikahorisontti vaikuttaa siihen, mitkä ovat sinulle hyvät sijoituskohteet. Onko tavoitteenasi löytää sijoituskohde seuraavalle 25 vuodelle vai haluatko nostaa tuotot käyttöösi jo muutaman vuoden kuluttua?

Paras sijoituskohde kietoutuu yhteen sen kanssa, mitkä ovat tavoitteesi, käytettävissä oleva sijoitussumma ja sijoittamisen aikahorisontti.

Kun pohdit mikä voisi olla sinulle hyvä sijoituskohde ja -tapa, kannattaa testata myös tuottolaskuria. Sen avulla hahmotat nopeasti, mitä unelmiesi saavuttaminen käytännössä vaatii.

Lue lisää: Sijoittamisen alkeet - mihin sijoittaa?

Hyvä sijoituskohde joustaa elämäntilanteen muuttuessa

Kun elämäntilanteet muuttuvat ja esimerkiksi ikää tulee lisää, on hyvin tyypillistä, että myös sijoittamisen tavoitteet muuttuvat. Jos aiemmin sijoitit ns. pahan päivän varalle, voi esimerkiksi perheenlisäyksen myötä sijoittamisen fokus kääntyä ennen kaikkea lapselle sijoittamiseen.

Siksi hyvät sijoituskohteet ovat niitä, joihin voit tarvittaessa tehdä myös muutoksia pitkin matkaa. Esimerkiksi rahastot ovat joustava sijoitusmuoto, koska useimmista rahastoista saat tarvittaessa rahat käyttöösi nopeasti.

Lue lisää siitä, milloin on aika muuttaa sijoitussuunnitelmaa.

Kun tavoitteena on hajauttaminen, hyvä sijoituskohde monipuolistaa sijoitussalkkuasi

Etsitkö hyviä sijoituskohteita hajauttamiseen? Hajauttamisen näkökulmasta hyvä sijoituskohde tasapainottaa sijoitussalkkua esimerkiksi toimialan, markkina-alueen tai eri omaisuuslajien eli allokaation näkökulmasta.

Esimerkiksi yrityslainat ovat hyvä sijoituskohde hajauttamisen näkökulmasta, sillä ne eivät ole niin herkkiä markkinoiden heilahtelulle.

Lue lisää, miksi pk-yrityslainoihin sijoittaminen kannattaa ja tutustu ajallisen hajauttamisen hyötyihin.

Alexandrialta sijoituskohteet erilaisten sijoittajien tarpeisiin

Oli tavoitteenasi sitten sijoitusten parempi hajauttaminen, lapsille tai lastenlapsille säästäminen, pitkäjänteinen kuukausisäästäminen tai perinnön sijoittaminen, löydät meiltä tavoitteisiisi sopivat sijoituskohteet.

Monasti paras sijoituskohde löytyy yhdessä asiantuntijan kanssa sparraamalla, sillä ulkopuolisen näkökulma auttaa selkiyttämään vaihtoehtoja.

Jos sopivan sijoituskohteen valinta eri vaihtoehdoista tuntuu haastavalta, kannattaa avuksi ottaa sijoittamisen ammattilainen.

Valitse sijoituskohteet niin, että voit elää omannäköistä arkea

Yksi näkökulma sijoituskohteiden valintaan on pohtia myös omaa arkea ja ajankäyttöä. Miten paljon haluat käyttää sijoittamiseen ja siihen liittyvään päätöksentekoon omaa aikaasi? Pystytkö priorisoimaan sitä arjessasi ja seuraamaan markkinatilannetta säännöllisesti?

Me Alexandrialla haluamme tehdä sijoittamisen sinulle mahdollisimman helpoksi ja siksi tarjoamme sijoitusneuvontaa erityisesti niille, joita kiinnostaa elämässä myös kaikki muu. Kun otat tueksesi sijoittamisen asiantuntijat, säästät aikaasi.

Varaa aika ensitapaamiseen

Muistilista sijoituskohteiden valintaan

5 kysymystä, joita jokaisen sijoittajan kannattaa pohtia

  • Minkälaista riskiä olen valmis sietämään?
  • Milloin haluan mahdollisesti nostaa tuotot?
  • Minkälaisen summan voin sijoittaa kuukausittain ja/tai kertasijoituksena?
  • Onko tiettyjä teemoja, joihin haluan vaikuttaa sijoituskohteillani - esimerkiksi vastuullisuuden näkökulmasta?
  • Millaiset arvot ohjaavat sijoittamistani - haluanko tehdä päätökset itsenäisesti vai etsinkö sijoituskohteet, joihin sijoittaminen on mahdollisimman helppoa ja automatisoitua?

Varaa aika

Jaa artikkeli